La răscruce de vânturi-Emily Brontë (recenzie)

La răscruce de vânturi

Despre autor

Romanul "La răscruce de vânturi" a fost scris de scriitoarea de origine engleză Emily Brontë, romanul acesta este de asemenea și singurul publicat de ea, înafară de de această carte, Emily Brontë a mai publicat  volume de poezii.

Emilybronte retouche.jpg
Născută pe data de 30 iulie 1818, Emily este soră cu Charlotte și Anne Brontë, ea fiind a doua dintre surori, cu doi ani mai mică decât Charlotte și cu doi ani mai mare decât Anne. Cele trei mai aveau și un frate, pe Patrick Branwell Brontë.


Din păcate, sănătatea ei, cât și a surorilor și a fratelui lor a fost foarte șubredă. Toți patru mor în floarea vârstei din cauza unor boli ale acelor timpuri.

Emily moare la vârsta de treizeci de ani de tuberculoză, boală de care s-a îmbolnăvit la înmormântarea fratelui său.

Pueţi găsi această carte, cât şi multe alte cărţi online pe librăria online Libris. 

Recenzie

Sitlul surorilor Brontë este foarte diferit, deși am înțeles că Charlotte le-a ajutat pe celelalte două în scrierea romanelor, până acum cel mai reușit mi s-a părut "Jane Eyre". Pot zice acum că am gustat câte puțin din opera fiecărei surori, am citit puțin și din Necunoscuta de la Wildfell Hall , roman scris de Anne Brontë, dar din lipsă de timp am abandonat .


 În orice caz, personajele din "La răscruce de vânturi" nu seamănă deloc cu cele descrise în alte romane, deși provin din medii aristocrate, personajele sunt aprige la mânie, ranchiunoase și dușmănoase precum natura care le înconjoară. 

Modele umane care ne uimesc și cu care nu suntem obișnuiți din romanele care prezintă pătura superioară a societății. 
De obicei aceste personaje sunt pline de calități și de virtuți, nu și în cazul de față.


Acțiunea romanului începe în momentul în care la Thrushcross Grange sosește un orășean ce dorește să petreacă un timp la țară. Acestuia i se istorisește povestea familiilor care au locuit la Thrushcross Grange și la Wuthering Heights (La răscruce de vânturi), două proprietăți învecinate.

Acțiunea este centrată în jurul poveștii de iubire dintre Cathrine Earnshaw, la început o copilă de condiţie bună care crește alături de Heathcliff, un băiat abandonat și adoptat de familia fetei. 
Cei doi își petrec timpul jucându-se la Wuthering Heigts, din păcate, Heathcliff este urât de toți cei din casă, mai ales de fratele bun a lui Catherine, Hindley. 

În una din plimbările clandestine pe care Catherine și Heathcliff le fac în copilărie, cei doi ajung la Thrushcross Grange, fata este oprită acolo pentru câteva săptămâni din cauza unor răni. În acest timp ea ajunge să-i cunoască pe cei doi copii ai familiei Linton, Edgar și Isabella.

Catherine ajunge să îl ia de soț pe Edgar, mai mult din motive economice decât din iubire. Distrus, Heathcliff jură răzbunare și pentru asta, el o ia de nevastă pe sora lui Edgar Linton, pe Isabella, chiar dacă nu simțea nimic pentru ea.
Catherine face cu greu față acestor conflicte, ajunge chiar la nebunie din cauză că ține prea mult la Heathcliff. 

Să fiu sinceră, nu e chiar tipul de eroină perfectă, e mai mult o matroană care ar face orice pentru ca dorințele să-i fie îndeplinite.


Romanul este unul destul de neobișnuit, nu neapărat prin narațiune cât datorită atitudinii violente pe care personajele masculine o au.

Heathcliff esta atât de îndârjit și doritor de răzbunare în cât violența lui se răsfrânge și asupra fiicei pe care Catherine o are împreună cu Edgar, dar şi asupra propriului fiu.
Cea care a fost martora acestor întâmplări este menajera Ellen, care îi istorisește orășeanului, domnul Lockwood, tot ce știe despre istoria acestor familii.

Pot spune deci, că titlul se potrivește foarte bine cu tematica , pe lângă așezarea casei într-o zonă rece și deluroasă, acesta mai poate înseamna și răscrucea dintre bine și rău, pentru că știm cu toții că e nevoie doar de un pas greșit pentru a face un lucru nesăbuit.
Și totuși, această carte vorbește despre dragoste, despre dragostea platonică ce crește odată cu tine și nu te lasă nici măcar în momentrul morții.
Îi acord acestei cărţi nota 9 din 10. E una care trebuie citită măcar odată în viaţă

                                   

"Orice urmă lăsată de cei care au plecat dintre noi e prețioasă, dacă atunci când au fost în viață i-am iubit."
-Ellen, "La răscruce de vânturi", Emily Brontë


Comentarii

  1. Frumoasa recenzie :) Am citit și eu Wuthering Heights și mi-a plăcut mult. Intenționez să o recitesc cât de curând :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Surorile au stiluri diferite, iar Charlotte e preferată de cititori, dar poate tocmai dramatismul și nebunia acestui roman îl fac nemuritor. Apropo, e o melodie a lui Kate Bush, tema filmului, care mie îmi ridică părul pe ceafă de câte ori o ascult. e superbă. vezi la mine pe blog, daca te intereseaza.
    http://tina-basi.blogspot.com/2011/08/heathcliff-its-me-cathy.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, am ascultat-o... tipa ma sperie cu dansul ei :)) nu prea e pe gustul meu nici melodia.

      Ștergere
    2. :)) Tipa e balerina la origine, iar melodia e exact ca si cartea, sumbra :))

      Ștergere
    3. Aaa, deci de la balet i se trag miscarile bizare :))

      Ștergere
  3. Best.LoveStory.Ever! Ma bucur ca ti-a placut :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am iubire si ura fata de aceasta carte. Am citit-o foarte greu. Obositoare, tulburatoare, bogata, geniala, greu de digerat cumulul si explozia de sentimente. Jane Eyre de Charlotte a fost mai aproape de mintea si sufletul meu de 'muritor :).

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)