Beautiful You - Chuck Palahniuk


Mecanica plăcerii

"Un miliard de soți sunt pe cale să fie înlocuiți."
 Ⓒ Frances Cannon
Beautiful You este un roman pentru oameni mari, maturi emoțional, suficient de deschiși la minte încât să înțeleagă ideile furnizate de carte și să nu o judece.
Chuck Palahniuk crează în Beautiful You o lume pervertită, avidă de plăcere și dependentă de excitare sexuală. 
Satiră a sexului și a consumerismului, cartea pune pe tapet câteva probleme esențiale cu care se confruntă lumea modernă, probleme pe care n-au reușit cei de la începuturi să le rezolve, iar noi le moștenim și le lăsăm moștenire.
Penny Harrigan se află în fața instanței de judecată, unde este violată și nimeni nu îi sare în ajutor, marea de bărbați prezentă asistă pasivă sau mirată, fără să intervină pentru a o salva din mâinile atacatorului.
Aflăm apoi că ea este o victimă a societății, a omului care a încercat prin plăcerea sexuală feminină să pervertească și mai tare masele de oameni, să subjuge femeile unor plăceri sexuale intense.
Comparată cu Fifthy shades of Grey - cartea Beautiful You - îl are în centru pe C. Linus Maxwell, dezvoltatorul unei game de jucării sexuale destinate femeilor. Gama Beautiful You are menirea să pericliteze aportul sexual masculin din viața femeilor.
Maxwell își testează gama de produse pe diferite femei, printre care se numără și Penny, care mai apoi se dovedește a nu fi doar un subiect de testare oarecare. 

”Te rog să nu te simți jignită, zice el cu blândețe. Uită-te la tine. Ai un vagin ca la carte. Labia majora sunt perfect simetrice. Ai o cută perianală magnifică. Iar frenulum clitoridis și comisura posterioară… Pare să nu-și poată găsi cuvintele și își duce mâna la inimă, oftând adânc: Biologic vorbind, bărbații prețuiesc foarte mult o astfel de uniformitate. Proporțiile organelor tale genitale sunt ideale.”

136 de zile

 Ⓒ Frances Cannon
Timp de 136 de zile, Penny atinge plăceri erotice maxime, este subiect de teste pentru obiecte sexuale menite să intre pe piața largă. Jucăriile acestea le vor face pe femei independente în fața bărbaților, acestea nemaiavând nevoie de bărbați în preajma lor. 
Penny realizează după cele 136 de zile petrecute în condițiile de lux oferite Maxwell că jucăriile produse de acestea schimbă radical modul de a gândi și acționa al societății. 
Femeile se transformă în niște consumatoare avide de plăcere sexuală oferită de gama Beautiful You, sunt văzute stând la coadă pentru a-și cumpăra obiectele în pungulițele roz, micile lor plăceri vinovate alături de care se izolează. În acest timp, bărbații devin disperați după atenție și sex. Penny întâlnește zeci de afișe cu femei dispărute (sau ascunse) în New York, soți care vor să le găsească, dar și bărbați gata să violeze puținele femei care mai vor să iasă în societate.

Independența sexuală feminină

În momentul în care Penny dorește să îl dea în judecată pe Maxwell pentru slaba calitate a jucăriilor, fata este învinuită că ar fi împotriva feminismului. Utilizatoarele gamei Beautiful You nu realizează că aceste obiecte, intenționat prost-construite, sunt cu două tăișuri. Le fac dependente de excitare și le transformă în niște sclave ale unor obiecte sexuale.

"Înțelepciunea erotică a celor din vechime este o povară prea mare pentru majoritatea oamenilor care o caută. Învățăceii ajung cu greu aici pentru a dobândi aceste deprinderi. Mulți mor răpuși de pericolele călătoriei, dar și mai mulți de propriile mâini, rânjește ea întristată."
Fără să stea mult pe gânduri, avocata wanna be - Penny - ia atitudine. Calcă pe urmele mentorului său sexual, al creatorului de jucării și reușește să descopere secrete care îi vor dezvălui cine este ea cu adevărat și cât este de important echilibrul, în absolut tot ceea ce face.

Să vă spun părerea mea

Inițial am crezut că este vorba doar de un roman erotic și l-am citit cu suspiciune, chiar dacă - I have to admit it - și partea descriptivă e destul de bună. Ulterior am realizat că Chuck Palahniuk  a reușit să construiască o acțiune bine pusă la punct, într-o lume foarte aproape de cea reală. Precum cei din Beautiful You, avem și noi obsesiile noastre consumeriste și superficiale, fără să ne preocupe deloc că suntem adepți ai Epicureismului.
Cu toate acestea, cartea propune fără perdea teme precum feminismul, emanciparea feminină (într-o mai mică sau mai mare măsură), dorința avidă de putere, fără a se jena să ne scoată ochii că societatea dependentă de plăcere din carte poate fi chiar societatea noastră. Practic Palahniuk reușește să redea o frescă socială extrem de bine construită, una în care sub sloganul iubirii de sine, femeile ajung să se satisfacă prea mult și chiar să se lipsească de afecțiunea unui bărbat, mulțumindu-se cu niște obiecte.
Mi-a plăcut cartea și problemele pe care le ilustrează. V-o recomand. A fost prima carte citită anul acesta, am reușit să o citesc în aproximativ două zile, un record personal în ultimii ani. Chiar voiam să aflu ce se va întâmpla cu Penny, Maxwell și gama Beautiful You.
 Ⓒ Frances Cannon

Comentarii