De ce fierbe copilul in mămăligă


Cartea este scrisă de Aglaja Veteranyi. Am vrut de multă vreme să o citesc, dar nu dădeam de ea la bibliotecă. Acum am dat. E o carte  bună. Povestită de o fetiţă ce călătoreşte prin lume alături de părinţii ei circari. Autoarea s-a inspirat  din propria ei viață pentru unele întâmplări ce stau la baza cărții. În această carte ne este descrisă viața pe care o trăiește micuța, a cărei mamă este acrobată și "atârnă de păr", iar tatăl "nu e trist.e clovn.da" Numele fetiţei nu este menţionat din motive de securitate pentru că famila de circari a fugit din România în timpul comunismului, de fapt acţiunea se petrece în acea perioadă, doar că înafara ţării. Copila şi sora ei vitregă sunt foarte apropiate. Nu merg la şcoală şi nici să se joace cu ceilalţi copii nu au voie. 
Familia lor e compusă din mama, acrobată, tatăl , fetiţa şi sora ei vitregă mai mare, care e ţigancă, după cum e menţionat şi căţelul Boxi. Deşi o duc mai bine decât cei din ţară, pentru că îşi permit să  cumpere mâncare mai bună şi mai variată, iar mamei îi place să taie gâini pentru că aşa e sigură că e carnea proaspătă iar "Când sunt tăiate, găinile cârâie internaţional! Le înţelegem peste tot.", familiei îi lipseşte foarte tare ţara natală. 
 O perioadă, cele două fete sunt nevoite să înveţe la o şcoală internat. Acolo fetiţa învaţă să scrie numele animalelor în timp ce colorează şi să se conformeze regulilor. După o perioadă părinţii se despart, tatăl le părăseşte şi îi ia pe Boxi şi pe sora mai mare cu el. Între timp, mama ei îşi găsesşte alt bărbat.Acesta îi dăruieşte un căţeluş, Bambi. Care din nefericire este omorât din neatenţie.Ca să îl poată păstra pe Bambi, se hotărăşte să îl congeleze şi să îl ia cu ea mereu, deşi nu reuşeşte. Fetiţa creşte şi devine dansatoare la cabaret şi apare în diferite spectacole, deşi visul ei cel mai mare e de a deveni star de cinema. Nu e acceptată la actorie, dar nu se dă bătută. Îşi aminteşte de zilele în care era actriţă împreună cu mama şi sora sa în filmele pe care le făcea tatăl lor.
Cam acesta ar fi, foarte pe scurt rezumatul cărţii. După ce am citit-o am înțeles de ce imagimile descrie în ea sunt asemănate cu operele lui Savador Dali. Sunt foarte abstracte, iar granița de la real la ficțiune este una destul de insesizabilă. Mi-a plăcut cartea în mod special pentru că este scrisă într-un limbaj colocvial. Povestită din perspectiva unui copil, cartea nu are cum fi altfel decât frumoasă și plină de inocență.
Titlul cărții are legătură cu poveste pe care sora vitrega i-o spunea despre un copil ce se fierbea în mămăligă și pentru că unul din felurile ei preferate de mâncare era mămăliga, care îi amintea de țara natală.
 La sfârșitul cărții este prezentat un interviu pe care traducătoarea l-a luat autoarei, stabilită pe atunci în Elveţia. Aglaja Veteranyi spunea că acela este primul interviu pe care îl dă în limba română și mărturisește că nu prea se descurcă, fapt pentruc are a ales să scrie această carte și toate celelalte în limba germană.
 Autoarea s-a născut  la București la data de 17 mai 1962 într-o famile de artiști de circ. A cutreierat lumea cu aceștia după care s-a stabilit în Elveția.Publică diferite poezii în reviste de specialitate, înfințează o trupă de teatru "Pompa de cuvinte" şi scrie diferite cărţi precum ce despre care am scris eu mai sus.
   Din păcate autoarea face o risipă de viaţă şi se sinucide în urma unei depresii  în anul 2002.
 Unii nu reuşesc să aprecieze la maxim ceea ce au de la natură. Talentul mai ales. Romanul a fost pus în scenă   în Zurich şi distins cu premii. Le fel a fost făcut un spectacol de teatru şi la noi în România, la Teatrul Odeon Bucureşti. Puteţi asculta aici o melodie din spectacol compusă de Ada Milea  .

Comentarii