Nojoud, divorțată la 10 ani - Nojoud Ali, Delphine Minoui


"Vreau să divorțez! " nu este o replică dintr-o telenovelă, o piesă de teatru sau un roman siropos. "Vreau să divorțez! " de această dată n-a fost rostit de vreo femeie la treizeci de ani sătulă de corvoada casnică sau neplăcerile conjugale, ci de o fetiță.

Nojoud Ali este doar o copilă, ce are ea special este faptul că a divorțat la doar zece ani, acest lucru o cataloghează drept cea mai tânrără femeie divorțată din lume. Mi-e pe sub mână să numesc femeie o copilă de vârsta ei.


"Într-o seară a lunii februarie 2008, când tocmai mă întorsesem acasă, Aba (tata) m-a înștiințat că are o veste bună pentru mine: Nojoud, în curând te vei mărita."
Căsătoria lui Nojoud a avut loc în anul 2008, aranjată fiind de tatăl ei pe când fata avea doar zece ani. Bărbatul a pus căsătoria precoce a fiicei sale pe seama sărăciei și a onoarei pe care micuța ar putea să o păteze. 
După o ceremonie scurtă, rudele prin alianță au luat-o pe Nojoud în mașina lor și au dus-o în satul în care aceasta s-a născut și pe care familia ei îl părăsise cu ani în urmă. 
Ajunsă în casa soțului său de treizeci de ani, viața copilei se schimbă radical. Pe lângă bătăi și  alte umilințe, Nojoud este violată constant de soțul ei, iar răspunsul pe care adulții îl oferă la apelul disperat al fetei este că soțul  are tot dreptul asupra ei. 

Nici n-am deschis bine ochii, că am și simțit în preajmă un trup transpirat și păros lipindu-se de mine. M-am înfiorat. Era el! (..) Ești nevasta mea! Începând de azi, eu iau hotărârile. Trebuie să dormim în același pat. 


Întoarsă în capitala Sanaa pentru o scurtă vizită la casa părinților ei, Nojoud reușește să scape din cercul vicios în care o ține captivă familia și ajunge la tribunal. Fără să stea pe gânduri, fata îi spune primului judecător pe care îl întâlnește pentru ce se află acolo: "Vreau să divorțez! "

Judecătorii, avocata Shada Nasser și cam toată presa internațională acordă atenție cererii micuței, chiar dacă inițial cu puțină reticență. În Yemen, dar și în majoritatea țărilor musulmane, căsătoriile aranjate și miresele copile sunt frecvent întâlnite și nimeni nu îndrăznește să obiecteze.
De ce? Pentru că așa spune tradiția, iar alții spun că în Coran ar fi anumite versete care să justifice căsătoria unui bărbat  cu o fetiță. 
Din fericire, divorțul lui Nojoud a fost pronunțat la scurt timp, chiar dacă tatăl și individul cu care a fost căsătorită fata au fost repuși în libertate. Ba mai mult,  Nojoud a ales să revină la familia ei, unde și-a luat misiunea de a-și apăra sora mai mică de o soartă ca a ei. Din păcate, am citit că tatăl ei a căsătorit-o ulterior și pe surioara cea mică, iar bonus și-a mai luat el încă două neveste. 
Oricum, curajul lui Nojoud a inspirat și alte fete să iasă din ghearele unor soți violenți, iar visul ei cel mai mare este să ajungă avocat. Jurnalista Delphine Minoui a pus pe hârtie povestea lui Nojoud, iar din banii strânși de pe urma cărții publicate sunt plătite taxele de școlarizare pentru ea. În ultimii doi ani nu prea s-a mai scris în presă despre ea, nu știu exact dacă a reușit să își îndeplinească visul de a ajunge la facultate sau dacă a ales chiar ea să se căsătorească mai departe cu cineva, acum are cam nouăsprezece ani.

Nojoud, după divorț

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)