Călătoria unei femei ce nu se mai temea de îmbătrânire - Gabriel Osmonde


Călătoria unei femei care nu se mai temea de îmbătrânire este unul dintre cele patru romane ale autorului Andreï Makine, apărut sub pseudonimul Gabriel Osmonde. Cartea a apărut în limba română la Editura Univers în anul 2014.



"Doamna Baroncelli avea de gând să se sinucidă în seara aceea, tăindu-și venele încheieturilor. Hotărârea fusese luată după mii de reflecții care, până la urmă, o surprindeau pe ea însăși prin tonul rațional și calm. Pregătirile se desfășuraseră în aceeași liniște deznădăjduită și mută."



Cartea începe cu tentativa de sinucidere a Laurei Baroncelli. Tentativa este amânată de urmele lăsate de un pictor în casa femeii.
Cu o viață aproape risipită într-o căsnicie stearpă în care soțul, acum decedat, a înșelat-o în repetate rânduri, cu proasta comunicare dintre ea și fiica sa, Laura la cei cinzeci de ani vrea să-și pună capăt zilelor.
Cu toate acestea sinuciderea este oprită și suntem purtați agale prin toată viața Laurei de până în acel moment. Îl cunoaștem pe soțul ei, primii ani ai căsniciei, apariția fetiței și prietenii familiei.
Romanul nu are o acțiune foarte bine conturată, pentru că accentul este pus pe introspecția psihologică a Laurei și pe modurile în care aceasta face sau nu față situațiilor prin care trece.


"Totul făcea această viață de netrăit. Monologul mut al doamnei Baroncelli constata asta acum cu o precipitare dezordonată, fără a distinge neplăcerile mărunte de marile dureri."

E o carte bună, chiar dacă nu prea savuroasă. Te poartă în diferite substraturi ale unei casnicii ratate, chiar dacă viața este una burgheză și lipsită de probleme de ordin financiar.

Comentarii