Eroul, spectatorii și ecranul - Caravana Filmelor Next a trecut prin Oradea


Spun a trecut pentru că cele două seri de film au ţinut parcă prea puţin. Chiar dacă proiecţiile au început relativ târziu, pe la ora 9,30 şi au ţinut mai bine de o ora şi treizeci de minute în fiecare seară, parcul 1 Decembrie din Oradea era animat de voie bună, cred că doar când se aprind luminițele de Crăciun e atâta lume acolo la un evenimet, relativ restrâns, ce are loc seara.
 Ecranul  a fost strategic amplasat în spatele Statuii Eroului Necunoscut ce stătea semeț pe soclul lui gata să apere lumea de invadatori veniți să tulbure bunul mers al filmului. Să nu mai menționez că în momentele de tensiune  și el își mai întorcea capul spre marele ecran, să vadă ce se întâmplă. Curios Soldățel, ce să mai, nu îi este dat zilnic să asiste la asemenea evenimente, nici măcar cu spatele.

Prima zi, adică 12 august 2014, a fost dedicată comediilor. Unele, vorbim aici de scurt-metraje, și-au dezvăluit umorul la final, în timp ce la altele se râdea copios pe tot parcursul lor. Am văzut filme produse din anul 2008 încoace, realizate atât în țară cât și în străinătate. E complicată viața când te urmărește ghinionul ca pe Radu Ana din Radu+Ana ori pe gagicuța focoasă din producția vizionată în deschidere - Pentru El , să nu mai vorbim că personajul din  Eu sunt Bob  e la fel de urmărit de ghinion ca Responsabilul cu liniștea, amorezatul din Ursul și celelalte.
Dacă stăm să ne gândim la filmul Ursul și la care este cea mai bună metodă prin care să-i faci iubitei o surpriză, sigur nu este cea aleasă de Jack, nu? Se preface că a uitat de ziua ei, nimpresionant , iubita pleacă nervoasă la plimbare cu bicicleta, iar el după ea - pe ascuns- cu mașina. Toate bune, dar acțiunea degenerează, iar intențiile lui Jack de a o surprinde pe  Emelie se năruiesc. Adică nu se năruiesc definitiv pentru că rămâne surprinsă, nu plăcut, dar până la urmă este surprinsă.

Eroul, ecranul și spectatorii
A doua seară, cea de 13 august, a fost dedicată filmelor nominalizate la Oscar. A fost prezentat chiar și câștigătorul Helium, un film fără o acțiune propriu-zisă, dar presărat de fantezie și inocență. Enzo încearcă să-l învețe pe micul Alfred - bolnav în fază terminală - despre călătoria ce îl așteaptă.
Am mai văzut și The Voorman ProblemJust before losing everything  și That wasn’t me, un film halucinant despre război și viața unor tineri care îmbrățișează fără să vrea meseria de soldat... "Nu e greu să fii soldat: fie te obişnuieşti, fie eşti omorât."
Dar de departe, cireașa de pe tort a fost Do I have to take care of everything?, o comedie de circa 7 minute în care ne învăluim în graba soților Sini și Jokke de a nu întârzia la cunuia unor prieteni. De aici și momentele pline de amuzament la care audiența râdea în hohote, zarvă care l-a convins și pe Eroul Necunoscut să-și ia o pungă de floricele de porumb și să ocupe în primul rând.
Eroul Necunoscut a rămas ca pe jar și așteaptă nerăbdător ediția de anul viitor a Filmelor Next, la fel și noi.

Sursă foto

Comentarii