Oameni din Dublin-James Joyce



Oameni din Dublin de James Joyce este ultima carte citită. Această carte este de fapt un volum care curpinde  15 povestiri ale căror protagoniști sunt locuitori din Dublin.

Despre autor

Revolutionary Joyce Better Contrast.jpg
James Joyce

James Augustine Aloysius Joyce (n. 2 februarie 1882 – d. 13 ianuarie 1941) a fost un prozator și poet irlandez, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Este cunoscut îndeosebi pentru romanele Portret al artistului în tinerețe (1916), Ulise (1922) și Veghea lui Finnegan (1939). A mai scris nuvele (Oameni din Dublin, 1914), poezii (Muzica de cameră, 1907) și o piesă de teatru (Exilați, 1918). Criticii îl așează astăzi în fruntea modernismului anglo-saxon, alături de T. S. Eliot, Virginia Woolf și Ezra Pound.



Rezumat


Cele cinsprezece povestiri din carte au ca personaje oameni din diferite clase sociale, vârste sau cu interese diferite. Toate, bineînțeles, își duc traiul în Dublin. 
Primele povestiri au ca personaje niște copii, elevi, printre care și autorul. Mai apoi personajele se schimbă în  tineri ce își caută perechea, femei sau bărbați trecuți de prima tinerețe, etc. 
Printre titlurile povestirilor găsim: Surorile, O întâlnire, Arabia, Eveline, După cursă,Pensiunea şi altele.
Volumul de nuvele a apărut în 1914 fiind urmat de Portret al artistului în tinereţe publicat doi ani mai târziu.
Poveştile oamenilor sunt simple, toţi sunt calmi, scriitura e impersonală şi rece. Nu ştiu cum sunt alte opere ale acestui autor, dar acest volum nu m-a impresionat deloc, ba chiar mi-a lăsat un gust destul de sec.
Finalurile sunt deschise, ai impresia că povestea se termină prea brusc, ai vrea să mai adaugi ceva dacă autorul n-a facut-o. 
Acord acestei cărți nota 7 din 10. Spun că merită citită în momentul în care nu aveți ceva foarte interesant de făcut, sau dacă doriți să faceți o pauză de la ce citiți voi în mod normal. 
Puteți achiziționa această carte, dar și alte cărți online, pe librăria online, Libris

************
Voi cum sunteți dragilor? Ce mai faceți?Ce mai citii? Nu demult a trecut vacanța că eu vreau o alta. Partea bună e că mă trezesc de dimineață doar de vreo două ori pe săptămână, partea proastă e că aș dormi non-stop. 
Cred că voi lipsi ceva de pe aici, știți voi... învățat, examene...pe scurt sesiune. Nici n-a început bine că eu o vreau terminată!!! Dar terminată cu bine, să nu mă înțelegeți greșit. :)
Ce o fi o fi. Să ne auzim cu bine! Lectură plăcută și spor!

Comentarii

  1. Salut!Bafta la examene!Si multumim de recomandari.Eu acum citesc o carte cumparata de la anticariat,pe care am constatat ca cine a dus-o acolo ca s-o vanda,nici macar nu a rasfoit-o.Avea multe pagini lipite.Se numeste "Ceasul oprit" de Grigore Ilisei.In rest,sa auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. La anticariat e dupa noroc de multe ori. Poti gasi carti foarte bune si valoroase la preturi rezonabile, sau poti sa dai aproape la fel de multi banuti cat pentru o carte noua si sa primesti un exemplar cu pagini lipsa, rupte, etc. Ai grija ce alegi. :)

      Ștergere
  2. Te deranjeaza daca postez aici un link pentru blogul meu? Vand carti de la mai multe edituri (plus carti in engleza) si poate esti interesata de unul dintre volumele pe care le vand sau cunosti pe cineva care ar dori sa cumpere :).

    RăspundețiȘtergere
  3. joyce e unul din autorii de care mi-e efectiv frica sa ma ating :)) dar o s-o fac eu si p-asta. candva.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)