Când Quasimodo e nerespectuos



                                       Poor beggar, he was just begging and we ignored him.

Eu una mi-l imaginez pe Quasimodo ca un omuleț mic de statură, pocit, cocoșat și negricios. Un paria al societății. Un om urât și evitat de toți. Quasimodo era un biet clopotar. Quasimodo nu avea pretenții de la viață.
Avem și noi mulți Quasimodo și mulți dintre ei sunt mai urâți în interior decât în exterior. Măcar personajul lui Hugo avea un suflet frumos în antiteză cu aspectul său.
Acest Quasimodo din povestea mea vrea doar bani. Bani cu care să-și cumpere ceva de fumat ori de băut.
Nu-i pasă cine îi dă banii, dacă e evitat e dispus să-i scuipe pe trecători, ba chiar să arunce cu ceva după ei.
Quasimodo cel modern nu doar că e urât, dar e și rău și chiar e dispus să apeleze la furtișaguri când n-are sponsori. Acest cocoșat nu prea e pedepsit de popor, e doar temut și dispus oricând să-i pedepsească pe cei din popor.
Da, așa e Quasimodo cel modern și fără scrupule.
Ce să facem cu acești Quasimodo (paria) ai zilelor noastre? Oameni săraci au existat mereu și vor mai exista... dar ce ne facem cu oamenii leneși și răi care ar trăi bine pe spinarea societății furând, cerșind și chiar făcându-și dreptate cu pumnii ori picioarele?

Comentarii

  1. Practic, deja facem ceva si nu stim. Cotizam din salariile noastre la organisme finantate de la bugetul de stat pentru a se ocupa de ele, in fel si chip prin serviciile specializate arondate la Directia de protectia adultului. daca cel care cerseste este un copil, exista si Directia de protectia copilului. Atat in Bucuresti, cat si in tara aceastea au un hotline si un site cu descrierea amanuntita a serviciilor asigurate de noi, contribuabilii! Eu una sun mereu sa-i adune din intersectii, la numarul de urgente 112. Nu de altceva, dar pentru a obtine despagubiri, au fost cazuri cand si-au varat singuri piciorele sun rotile masinilor stationate la semafor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi nu prea dau randament aceste 'Directii'... ii mai aduna politia de pe strazi, pe minori ii duc in centre de plasament, adultii dorm in aziluri de noapte, dar sunt mereu in strada 'la datorie' cu mana intinsa. Am vazut chiar si cazuri de cersetori exploatati. Este prin oras o nefericita ciufulita, pe jumatate dezbracata si desculta, se vede ca mananca bataie de undeva. Banuiesc ca este in vizorul autoritatilor, de vreme ce am vazut-o cersind in plin centru, dar nu cred ca au ce sa le faca in mod concret, si nici sa-i ajute ... autoritatile nu sunt fundatii, autoritatile parca 'ascund doar mizeria sub preș', o musamalizeaza cat sa nu fie prea vizibila... Sincera sa fiu, nu stiam ca exista Directa de protectie a adultului... Oricum, daca de copil nu ai un start 'sanatos' in viata, nici ca adult nu vei prospera...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)