Black Beauty: Autobiografia unui cal- Anna Sewell




   "Cel dintâi loc de care îmi amintesc limpede e o pajiște întinsă și îmbietoare, în care se găsea un iaz cu apă limpede cristalină. O seamă de arbori umbroși se aplecau asupra lui, iar pe marginile sale creșteau în voie papura și nuferii. Pe una dinte laturi, peste un gard viu, zăream un ogor arat, iar în partea cealaltă, peste o poartă, casa stăpânului nostru, așezată lângă drum, pajiștea cobora lin, de la o pădurice de brazi la un pârâu deasupra  căruia se înălța un mal abrupt.
    Câtă vreme am fost mic m-am hrănit cu laptele mamei mele, căci nu eram în stare să mănânc iarbă. În timpul zilei alergam pe lângă ea, oar noaptea mă culcam alături."


 Aşa începe povestea lui Black Beauty, un cal superb ce toată viața va fi sortit să facă ce vor oamenii.
Cartea de față este o dovadă că oamenii au  conștientizat importanța tratării decente a animalelor domestice încă de la începutul secolului al XIX lea, poate chiar mai devreme.
  Un roman impresionant ce urmărește de aproape viața unui cal, povestită chiar de el, și întâmplările prin care acesta trece cu diferiții lui stăpâni mai buni sau mai puțin buni.
Dacă aveți copii și doriți să îi sensibilizați și să-i faceți responsabili față de necuvântătoare, Black Beauty e o carte numai bună pentru voi. Sau dacă sunteți doritori să citiți o poveste clasică potrivită pentru orice vârstă e numai bună. Eu am citit prima dată Black Beauty prin școala geneală, dar integral am citit-o abia în lliceu și mi-a plăcut foarte mult. Puteți achiziționa această carte de aici sau de la vreo bibliotecă. Vă las cu un desen animat ce are la bază acest roman.
Nu mai rețin foarte multe detalii din această carte, dar știu că mi-a plăcut și cândva o voi reciti cuiva drag.

*******************************************

E un cadou excelent pentru a deschide pofta de lectură a unui copil începând  cu clasa a patra până în gimnaziu, e potrivit chiar și pentru liceeni ce preferă lecturile simple și frumoase. Deci dacă aveți de ales ceva pentru a face un cadou unui copil sau cuiva cu suflet de copil Black Beauty e alegerea potrivită. Și eu am primit cadou cartea asta și m-am bucurat, deși atunci nu eram mare amatoare de lecturi ca acum. :)

****************************************

Sper că nu vă deranjează prea tare faptul că am pus colinde ca sunet pentru blog, vreau să intrăm în atmosfera de sărbătoare și simt că ascultând colinde ne va ajuta. Am ales să pun colinde în engleză și română cântate în cor, pentru că se potrivește și cu fondul blogului. :)
Ce vreți să vă aducă Moș Nicolae?  :>

Comentarii

  1. Interesant subiect pentru o carte, o voi lua in considerare atunci cand voi avea chef de o lectura usoara si draguta. ^_^
    Nu ma deranjeaza colindele de pe blog pentru ca sunt foarte apropiate de gusturile mele. De fapt, in weekend chiar lasasem blogul deschis pentru o perioada indelungata doar pentru colinde. :D
    Cu Mos Nicolae am fost ingaduitoare si l-am scutit de cumparat carti. Am cerut doar lucruri de care am neaparata nevoie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mos Craciun e mai puternic, el poate cara si carti, n-are rost sa-l surmenam pe Mos Nicolae. ;) Ma bucur ca-ti plac colindele mele, acum le-am pus fara autoplay ca sa nu incurce prea tare, cine vrea sa asculte poate sa le porneasca. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Adaugă un comentariu. Nu uita de bunul simț ;)